logo

0%

RAZOWE ŚWIDERKI Z INDYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

● 400 gr makaronu pełnoziarnistego Bartolini;
● ok. 400 gr piersi z indyka;
● 10 pokrojonych w paski suszonych pomidorów z zalewy;
● 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki;
● 5 łyżek oliwy z oliwek;
● 1 mozzarella odsączona z zalewy (ok. 100 gr);
● 10 listków bazylii;
● 125 ml półwytrawnego, białego wina;
● 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
● pieprz i sól

Czas: 20-25 minut

Przygotowanie:

Pierś dokładnie oczyścić, pokroić w kawałki wielkością przypominające makaron, a następnie usmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek. Następnie zdjąć z patelni i odłożyć na bok.
Na osuszonej z płynu patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć czosnek i suszone pomidory. Gdy czosnek się zrumieni dodać indyka oraz paprykę i wszystko wymieszać. Następnie dolać wino i zmniejszyć ogień, gotując całość do momentu, aż na patelni pozostanie niewielka ilość płynu.
Dodać makaron ugotowany al dente według przepisu na opakowaniu, łyżkę wody pozostałej po jego gotowaniu, 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów oraz świeżo mielony pieprz w ilości odpowiadającej indywidualnym preferencjom. Całość wymieszać z porwanymi na drobniejsze kawałki bazylią i mozzarellą.

Powrót