logo

0%

MAKARON KASZTANOWY Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI

Składniki:

ok 200 gr makaronu kasztanowego Bartolini;
1 duża gruszka;
2 małe czerwone cebulki;
4 łyżeczki miodu;
4 łyżeczki octu jabłkowego;
4 łyżeczki masła;
garść rukoli;
garść orzechów włoskich;
wybrany ser dojrzewający (Bartolini poleca grana padano);
świeżo mielony pieprz

Czas: 25 minut

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente, odcedzić I przełożyć do miski. W międzyczasie pokroić w piórka obrane cebulki I zrumienić na patelni na 2 łyżeczkach masła. Gdy zmięknie, dodać 2 łyżeczki miodu I mieszając od czasu do czasu poczekać, aż miód zacznie bulgotać. Dodać 2 łyżeczki octu jabłkowego, przemieszać I odczekać, aż płyn lekko się zredukuje. Tak przygotowaną cebulkę przełożyć do miski z makaronem. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki I postępować tak samo jak z cebulą. Do miski z makaronem, gruszką I cebulą dodać umytą rukolę I lekko rozdrobnione orzechy włoskie. Wszystko razem wymieszać. Podawać oprószone serem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Powrót