Żytnie gniazdka z indykiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 250 g makaronu żytniego świderki
  • 400 g piersi z indyka
  • 15 pokrojonych w paski suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • gałązka tymianku
  • garść jagód goji
  • 100 ml półwytrawnego białego wina
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz i sól do smaku

Czas przygotowania: 20 min

Przepis:

Pierś dokładnie oczyszczamy i kroimy na ok. 1,5 cm kawałki, a następnie smażymy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z obu stron do momentu, aż zaczną się rumienić. Następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Na osuszonej z płynu patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 min., do momentu aż zmięknie. Następnie dodajemy suszone pomidory, a po ok. 2 min. czosnek. Gdy czosnek zacznie uwalniać swój aromat dodajemy indyka oraz paprykę i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy wino i zmniejszamy ogień, gotując całość do momentu, aż na patelni pozostanie niewielka ilość płynu. Dodajemy śmietankę ora listki tymianku. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy przez ok. 3 min.
Dodajemy makaron ugotowany al dente według przepisu na opakowaniu, oraz jagody goji. Serwujemy oprószone dodatkową porcją świeżo mielonego pieprzu.

Powrót