Czas przygotowania: 20 min
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z masłem, dodajemy oczyszczone, drobno pokrojone grzyby. Smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie dodajemy drobno posiekane: czosnek i papryczki chilli i smażymy do momenty, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat, mieszając całość od czasu do czasu. Dodajemy mąkę i mieszając smażymy jeszcze przez minutę. Podkręcamy ogień na maksymalny poziom i dodajemy wino. Gdy płyn zredukuje się do niewielkiej ilości, przekręcamy palnik na średni poziom i stopniowo dolewamy bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i pozbawione gniazd nasiennych, koncentrat, cukier, oraz pieprz i sól do smaku. Całość zostawiamy na wolnym ogniu na ok. pół godziny. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (al dente). Odcedzamy i łączymy na patelni z sosem, dodając 1-2 łyżki wody z gotowania makaronu. Zostawiamy jeszcze przez minutę, by sos zdążył przeniknąć przez chropowatą strukturę makaronu oraz wypełnić jego zakamarki. Podajemy obsypane posiekanymi listkami bazylii.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.