Warzywna zupa minestrone z makaronowymi gwiazdkami

Składniki:

  • makaron Bartolini – gwiazdki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cukinia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 por
  • 200 g ugotowanej fasoli
  • 200 g groszku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • oliwa z oliwek
  • gałązka rozmarynu
  • pieprz i sól do smaku
  • woda

Czas przygotowania: 70 min

Przepis:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozmaryn oraz pokrojone w niedużą kostkę warzywa: marchew, seler, por i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy fasolkę, ok. 1,5 l wody, liście laurowe oraz ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia, po czym dokładamy umyte i pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 25 min od zagotowania. Następnie dodajemy groszek oraz umyte i pokrojone w niedużą kostkę warzywa: cukinię i pomidory. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i łączymy z przygotowaną zupą minestrone. Serwujemy skropione oliwą.

Powrót