Treściwy makaron z soczewicy z fasolą i suchą kiełbaską

Składniki:

  • 250 g makaronu Bartolini z czerwonej soczewicy
  • 200 g suchej fasoli (lub 400 g ugotowanej, gotowej do spożycia)
  • 100 g suchej kiełbasy (np. krakowskiej)
  • 60 g słoniny
  • 250 g pulpy pomidorowej
  • jedna marchewka (ok. 45 g)
  • jedna łodyga selera naciowego ( ok. 45 g)
  • połówka dużej cebuli (ok. 50 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 min

Przepis:

Fasolę zostawiamy do namoczenia w zimnej wodzie przez całą noc. Tak przygotowaną fasolę następnie płuczemy i wkładamy do garnka z zimną wodą i 2 listkami laurowymi. Gotujemy przez ok. 80 min. (możemy zamiast tego użyć fasolkę z puszki gotową do spożycia).
W międzyczasie wlewamy do oddzielnego rondelka chlust oliwy z oliwek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w małą kostkę warzywa – marchewkę, seler naciowy i cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 min. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w centymetrową kostkę mięsa – kiełbaskę i słoninę. Smażymy całość przez 3-4 min. Następnie dodajemy odcedzoną, wcześniej ugotowaną fasolę, chochlę wody pozostałej z jej gotowania oraz pulpę pomidorową. Doprawiamy solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 20 min. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie nabieramy 2 chochle zawartości rondelka, przekładamy do oddzielnego naczynia, blendujemy na jednolitą masę. Do rondelka wlewamy kolejne 2 chochle wody pozostałej z gotowania fasoli. Dodajemy makaron, zblendowaną wcześniej mieszaninę, posiekany rozmaryn oraz musztardę. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż makaron będzie al dente (ok. 5-6 min). Podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Powrót