Czas przygotowania: 20 min
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli (ok 3-4 min.). Zdejmujemy i odstawiamy cebulkę do oddzielnej miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz i dodajemy przepołowione ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat (ok. 3 min.). Zdejmujemy czosnek z patelni i dodajemy nań oczyszczone kurki oraz zmiażdżone ziarna zielonego pieprzu. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż kurki staną się złociste (ok. 5 min.). Podlewamy całość białym winem. Gdy płyn zredukuje się do niewielkiej ilości dodajemy śmietankę, sól, połowę posiekanej pietruszki oraz 2-3 łyżki drobno startego sera. Gotujemy przez ok. 5 min., doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z makaronem ugotowanym al dente wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy wcześniej przygotowane; cebulę i czosnek, oraz pozostałą posiekaną natkę pietruszki. Serwujemy oprószone świeżo mielonym pieprzem oraz dużymi wiórkami sera.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.