Trecce z sosem kurkowym i pietruszką

Składniki:

  • 400 g makaronu Bartolini
  • 300 g świeżych kurek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła klarowanego (lub 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy)
  • 100 ml białego wina
  • łyżka zielonego pieprzu marynowanego
  • parmezan lub inny twardy ser dojrzewający
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 min

Przepis:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli (ok 3-4 min.). Zdejmujemy i odstawiamy cebulkę do oddzielnej miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz i dodajemy przepołowione ząbki czosnku. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat (ok. 3 min.). Zdejmujemy czosnek z patelni i dodajemy nań oczyszczone kurki oraz zmiażdżone ziarna zielonego pieprzu. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż kurki staną się złociste (ok. 5 min.). Podlewamy całość białym winem. Gdy płyn zredukuje się do niewielkiej ilości dodajemy śmietankę, sól, połowę posiekanej pietruszki oraz 2-3 łyżki drobno startego sera. Gotujemy przez ok. 5 min., doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z makaronem ugotowanym al dente wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy wcześniej przygotowane; cebulę i czosnek, oraz pozostałą posiekaną natkę pietruszki. Serwujemy oprószone świeżo mielonym pieprzem oraz dużymi wiórkami sera.

Powrót