Tagliatelle alla bolognese

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 płaskie łyżeczki suszonego oregano
  • 3 płaskie łyżeczki suszonej bazylii
  • parmezan
  • pieprz, sól i cukier

Czas przygotowania: 80 min

Przepis:

Umyte i obrane marchewki i seler kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek przez ok. 3 min. (średni ogień). Dodajemy pokrojone w piórka cebulki, a po 3 min. wino. Mieszamy i redukujemy do momentu, aż na patelni pozostanie niewielka ilość płynu. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka.
Następnie rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy mięso i smażymy na średnim ogniu rozdrabniając je łyżką. Mieszamy do momentu, aż mięso będzie całkowicie rozdrobnione i podduszone. Dolewamy mleko. Gdy płyn się zredukuje mięso przekładamy do garnka z wcześniej przygotowanymi warzywami Dolewamy ok. 100 ml bulionu i mieszamy. Po 3 min. dodajemy przecier pomidorowy, suszoną bazylię i oregano, łyżeczkę cukru, oraz pieprz i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę, podlewając od czasu do czasu bulionem tak, by sos nie przywierał zbytnio do dna garnka.
Tak przygotowany sos podajemy z makaronem ugotowanym al dente według przepisu na opakowaniu, oraz tartym parmezanem.

Powrót