SZPINAKOWE TAGLIATELLE Z KINDZIUKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

● 400 gr makaronu szpinakowego Bartolini;
● ok. 150 gr kindziuka;
● 15-20 suszonych pomidorów wraz z zalewą;
● 10 listków bazylii;
● ok 50 gr koziego sera;
● ok 100 ml cydru;
● pieprz i sól

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis:

Na patelnię wlać chlust zalewy z suszonych pomidorów i dodać kindziuk pokrojony w ok 1 cm cieniutkie paski. Podsmażyć przez ok 2 min., dodać pieprz i całość zalać cydrem. Następnie dodać 3/4 pokrojonych w paski suszonych pomidorów i gotować do momentu, aż cydr zredukuje się mniej więcej o połowę. Następnie dodać pozostałe rozdrobnione suszone pomidory oraz porwane listki bazylii, zmniejszyć ogień i całość poddusić jeszcze przez ok 5 min. Doprawić pieprzem i solą do smaku i połączyć z makaronem ugotowanym al dente wg przepisu na opakowaniu. Podawać oprószone wiórkami z koziego sera oraz świeżo mielonym pieprzem.

Powrót