ŚWIDERKI Z RAGU ALLA BOLOGNESE

Składniki:

● 400 gr makaronu Bartolini Eko;
● 250 gr mielonej wieprzowiny;
● 250 gr mielonej wołowiny;
● 500 gr przecieru pomidorowego;
● 3 średniej wielkości marchewki;
● 2 łodyżki selera naciowego;
● 2 średniej wielkości czerwone cebule;
● 200 ml wytrawnego, czerwonego wina;
● 200 ml bulionu wołowego;
● 3 łyżki oliwy z oliwek;
● 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano;
● parmezan;
● pieprz, sól i cukier

Czas przygotowania: 75 minut

Przepis:

Umyte i obrane cebule, marchewki i seler pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek przez ok. 1 minutę (średni ogień). Następnie dodać mięso, szczyptę soli, pieprzu i płaską łyżeczkę oregano. Mieszać do momentu, aż mięso będzie całkowicie rozdrobnione i podduszone. Następnie dolać czerwone wino. Gdy wino się zredukuje, dolać ok. 100 ml bulionu i całość wymieszać. Po ok. 3 minutach dodać przecier pomidorowy, pozostałe oregano, szczyptę cukru, oraz pieprz i sól do smaku. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez około godzinę, podlewając od czasu do czasu bulionem tak, by sos nie przywierał zbytnio do patelni.
Tak przygotowany sos podawać z makaronem ugotowanym al dente według przepisu na opakowaniu, oraz tartym parmezanem.

Powrót