JĘCZMIENNE ŚWIDERKI Z FENKUŁEM

Składniki:

● 400 gr makaronu Bartolini z młodym jęczmieniem;
● 2 duże bulwy kopru włoskiego (fenkuł);
● 1 szklanka pokrojonych na pół zielonych oliwek;
● 1 duża biała cebula;
● 2 ząbki czosnku;
● 200 ml jogurtu naturalnego;
● ¼ pęczka natki pietruszki;
● ser kozi (opcjonalnie);
● kilka pestek dyni;
● oliwa z oliwek;
● sól i pieprz

Czas przygotowania: 25 min

Przepis:

Bulwy fenkuła obrać z wierzchniej warstwy, umyć I wyciąć stwardniały środek. Pestki dyni zrumienić na suchej patelni I odstawić na bok. W międzyczasie wstawić I posolić wodę na makaron.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek I podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, zrumienić wszystko na dużym ogniu mieszając, doprawić pieprzem, a następnie dodać ok. ½ szklanki wody, w której gotuje się makaron I przemieszać całość. Dodać pokrojony fenkuł I oliwki I poddusić wszystko na średnim ogniu przez około 10 minut, podlewając całość od czasu do czasu wodą z makaronu. Dodać jogurt, posolić I poddusić chwilę na wolnym ogniu. Ugotowany al dente makaron bartolini pappardelle z młodym jęczmieniem odcedzić I dodać od razu do reszty składników. Wymieszać całość I dodać natkę pietruszki oraz zrumienione pestki dyni. Całość wymieszać I podawać opruszoną kozim serem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Powrót