Świąteczne kluseczki z makiem i bakaliami

Składniki:

  • 250 g makaronu Bartolini – mix świąteczny
  • 2 l mleka
  • 200 g maku
  • 4 szklanki wybranych bakalii (rodzynki, morele suszone, śliwki suszone, daktyle, migdały)
  • 4 łyżki masła
  • laska wanilii
  • 6 łyżek miodu

Czas przygotowania: 60 min

Przepis:

Laskę wanilii przepoławiamy i wyjmujemy zeń ziarenka, a następnie całość przekładamy do rondelka z mlekiem. Doprowadzamy do zagotowania po czym zostawiamy na małym ogniu przez ok. 10 min. Dodajemy mak i gotujemy pod przykryciem, aż mleko odparuje (ok. 25 min.). Tak przygotowany mak odcedzamy i mielimy trzykrotnie na maszynce, po czym mieszamy z posiekanymi bakaliami i miodem. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z masłem. Gdy to rozpuści się i oblepi dokładnie kluseczki, dodajemy wcześniej przygotowaną masę makową i całość dokładnie mieszamy.

Powrót