Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Składniki:

  • 300 g makaronu Bartolini – spaghetti rzemieślnicze
  • 4 duże ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • parmezan lub inny ser długodojrzewający
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Czas przygotowania: 15 min

Przepis:

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i dodajemy nań drobno posiekane ząbki czosnku i papryczki. Smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż czosnek zacznie wydobywać swój aromat. Następnie dodajemy odcedzony makaron oraz łyżkę wody pozostałej z jego gotowania. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy całość dokładnie. Serwujemy polane dodatkową ilością oliwy z oliwek i oprószone wiórkami świeżo startego sera.

Powrót