Rigatoni z brokułami i smażoną białą kiełbaską

Składniki:

  • 320 g makaronu Bartolini
  • 300 g surowej białej kiełbasy oczyszczonej z osłonki
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • oliwa truflowa
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • kieliszek białego wina
  • parmezan
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 min

Przepis:

Z brokuła odcinamy różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w piórka cebule. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 4 min. Dodajemy posiekany czosnek, a po 2 min. rozdrobnioną kiełbasę i posiekany tymianek. Po 3 min. dodajemy wino. Mieszamy i zostawiamy całość na ok. 2 min., w międzyczasie gotując w wodzie po brokułach makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Doprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli i dodajemy na patelnię wcześniej ugotowane brokuły oraz odrobinę wody pozostałej po ich gotowaniu. Zostawiamy pod przykryciem przez ok 3 min. Tak przygotowane danie łączymy na patelni z makaronem. Serwujemy z dużymi wiórkami sera, skrapiając porcję słuszną ilością oliwy truflowej.

Powrót