SAŁATKA Z MAKARONEM KUKURYDZIANYM, TUŃCZYKIEM I JAGODAMI GOJI

Składniki:

● makaron kukurydziany 400 g Bartolini;
● tuńczyk w sosie własnym 200 g;
● Czerwony grejpfrut- 1 sztuka;
● rukola 400 g;
● granat (pół owocu);
● jagody goji 10 g (garść);
● Przyprawy: bazylia, sól morska, pieprz ziołowy;

sos winegret
● ocet winny 30 ml ( 2 łyżki);
● oliwa z oliwek extra virgin 60 ml (4 łyżki);
● musztarda- 10g (1 łyżeczka);
● miód 10g (1 łyżeczka);
● sól, pieprz

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przeładamy do miski. W międzyczasie przygotowujemy sos winegret: ocet winny mieszzamy z musztardą, miodem i oliwą z oliwek, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, następnie przekładamy go do miski z makaronem
i lekko mieszamy. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy. Makaron z grejpfrutem układamy na talerzu, a następnie rozkładamy równomiernie rozdrobnionego tuńczyka. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem winegret i posypujemy solą, pieprzem i bazylią do smaku. Całość podajemy przybrane rukolą oraz posypane jagodami goji i pestkami granatu.

Powrót