Sałatka kapryjska z pięciokolorowymi świdrami

Składniki:

  • 300 g makaronu Bartolini
  • 300 g mozzarelli odlanej z zalewy
  • 300 g pomidorków cherry
  • świeża mięta lub rukola
  • oliwa cytrynowa
  • świeżo mielony pieprz
  • malinowa glassa balsamiczna (kup gotową lub zrób samodzielnie):
    -100 g malin świeżych lub mrożonych
    -80 ml octu balsamicznego
    -ok. 4 łyżeczki miodu

Czas przygotowania: 10 min

Przepis:

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy oliwą cytrynową.

Gdy przestygnie łączymy w miseczce z pokrojonymi na pół pomidorkami, mozzarellą porwaną na kawałki wielkości kęsa oraz świeżą miętą lub rukolą. Całość mieszamy i oprószamy niewielką ilością pieprzu. Sałatkę podajemy na zimno skropioną malonową glassą.

Malinowa glassa: Do rondelka przekładamy maliny, ocet i 2 łyżeczki miodu. Gotujemy na dużym ogniu do momentu, aż maliny zaczną się rozpadać, a płyn zredukuje się o ponad połowę. Tak przygotowany płyn przecieramy przez sitko rozprowadzamy stopniowo z miodem do uzyskania konsystencji, w której płyn będzie ściekał z łyżki cienką stróżką. Tak przygotowany dressing odstawiamy do przestygnięcia na co najmniej 20 min

Powrót