Rosół indyczy z krajanką Bartolini

Składniki:

  • makaron Bartolini – krajanka
  • 2 udka indycze
  • 200 g szpondru wołowego
  • 4 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 bulwa selera
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • woda – ok. 4 litry
  • natka pietruszki
  • ok. 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 goździk
  • pieprz ziarnisty i sól

Czas przygotowania: 150 min

Przepis:

Mięso dokładnie oczyszczamy i wkładamy do garnka. Cebulę lekko opalamy nad kuchenką lub palnikiem spożywczym, aby wydobyła swój aromat, i dodajemy do mięsa. Zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, goździk i ok. 10 ziarenek pieprzu i całość gotujemy na dużym ogniu w międzyczasie zdejmując szumowiny z powierzchni. Gdy wywar zacznie wrzeć, dodajemy rozdrobnione warzywa, uprzednio obrane i dokładnie oczyszczone z piasku. Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej półtorej godziny. Na koniec doprawiamy rosół solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i krajanką Bartolini ugotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Powrót