● 250 g makaronu Bartolini
● ok. 400 g piersi z indyka
● 10 suszonych pomidorów z zalewy
● 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
● 7 łyżek oliwy z oliwek
● 1 mozzarella odsączona z zalewy (ok. 100 g)
● garść rukoli
● 5 listków bazylii
● 75 ml półwytrawnego, białego wina
● 1 łyżka octu winnego
● 1/4 łyżeczki ostrej papryki
● pieprz i sól
Czas przygotowania: 50 min
W miseczce wymieszać oliwę (4 łyżki), łyżkę zalewy z suszonych pomidorów, wyciśnięty czosnek, pieprz i szczyptę soli. Pierś dokładnie oczyścić, pokroić w kawałki wielkością przypominające makaron, przełożyć do marynaty i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. W międzyczasie przygotować dressing do sałatki: połączyć 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, 3 łyżki oliwy, łyżkę octu winnego, posiekane listki bazylii, i po szczypcie pieprzu i soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
Zamarynowaną pierś przełożyć na patelnię wraz z marynatą i smażyć do momentu, aż kawałki mięsa staną się złociste (ok. 5 min.). Następnie podlać odrobiną wina i dusić do momentu, aż płyn odparuje (ok. 4 min). Tak przygotowanego indyka przełożyć do miseczki z makaronem ugotowanym al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, rukolę oraz mozzarellę porwaną na niewielkie kawałki. Całość skropić wcześniej przygotowanym dressingiem.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.