● ok 200 gr makaronu Bartolini;
● 2 puszki mleczka kokosowego (800 ml);
● 1 puszka śmietanki kokosowej (400 ml);
● 1 opakowanie krewetek (ok. 225g);
● 1/2 łyżeczki curry;
● 1/2 łyżeczki kurkumy;
● 1 łyżka czerwonej pasty curry;
● 1 łyżka sosu sojowego jasnego;
● 1 łyżka cukru;
● sok z 1/2 limonki;
● oliwa z oliwek;
● natka kolendry
Czas przygotowania: 30 minut
Na rozgrzaną patelnię wlać chlust oliwy z oliwek, dodać pastę curry i podsmażyć na średnim ogniu przez ok 2-3 minuty, aż stanie się jaśniejsza i zacznie wydobywać aromat. Następnie dodać opłukane z glazury krewetki i smażyć, aż zmienią kolor (ok 5 minut). Całość przełożyć do rondelka, dodać śmietankę kokosową, curry oraz kurkumę, i gotując wszystko na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier i sos sojowy i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok 10 min. Tak przygotowaną zupę zdjąć z ognia, połączyć z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu i skropić sokiem z limonki. Podawać z posiekaną natką kolendry.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.