MAKARON ŻYTNI MUSZELKA Z KURCZAKIEM W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I JAGODAMI GOJI

Składniki:

● makaron żytni muszelka Bartolini;
● pierś z kurczaka 600g;
● suszone pomidory 100g;
● czosnek – 3 ząbki;
● cebula czerwona;
● śmietanka kremówka 36% 150 ml;
● jagody goji 20g (garść);
● oliwa z oliwek;
● masło – 2 łyżki stołowe;
● przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, oregano, bazylia, papryka słodka

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis:

Makaron gotujemy al dente i przekładamy do miski, odlewając pół szklanki wody pozostałej po jego gotowaniu. W międzyczasie pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy mieszanką soli, pieprzu kolorowego, oraz słodkiej papryki, i mieszamy. Następnie przygotowujemy sos z suszonych pomidorów: czosnek kroimy w drobną kostkę, obraną cebulkę w piórka, a suszone pomidory w cienkie paski. W rondelku rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę z oliwek z masłem. Dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i suszone pomidory, doprawiamy bazylią i oregano, mieszamy i pozostawiamy na około 1 minutę. Następnie dolewamy śmietankę i mieszając całość zagęszczamy sos do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie zdejmujemy rondelek z ognia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka. Gdy się zrumieni dolewamy wodę pozostałą po gotowaniu makaronu i całość dusimy do momentu, aż płyn odparuje. Dodajemy sos z suszonych pomidorów i całość mieszamy. Tak przygotowane danie łączymy na talerzu z makaronem i posypujemy jagodami goji.

Powrót