KOLOROWE MUSZLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Składniki:

● 400 gr makaronu Bartolini;
● 200 gr szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej;
● 300 gr pulpy pomidorowej;
● 1 duża lub 2 małe czerwone cebulki;
● ok. 5 łyżek tartego parmezanu lub innego twardego sera;
● pół kieliszka białego wina;
● garść natki pietruszki;
● oliwa z oliwek;
● 1 łyżeczka suszonego oregano;
● sól i świeżo mielony pieprz

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis:

Na rozgrzaną patelnię wlać ok. 3 łyżek oliwy z oliwek i dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę. Gdy się zrumieni dolać wino i poczekać aż odparuje. Przełożyć wszystko do oddzielnej miseczki.
Następnie na tą samą patelnię wlać kolejny chlust oliwy z oliwek i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć na średnim ogniu do momentu aż stanie się złocista. Następnie dodać pulpę pomidorową i oregano, wymieszać i gotować przez około 15 minut na wolnym ogniu.
Tak przygotowany sos doprawić do smaku pieprzem i solą, a następnie połączyć z ugotowanym al dente makaronem. Dodać ser, natkę pietruszki i wcześniej zrumienioną szynkę. Całość wymieszać i podawać oprószone serem i świeżo mielonym pieprzem.

Powrót