● 300 gr makaronu Bartolini;
● 400 gr piersi z kurczaka;
● 6 małych ząbków czosnku;
● 3-4 papryczki piri-piri;
● 2 łyżki sosu ostrygowego;
● 1 łyżka sosu sojowego jasnego;
● 3 łyżeczki cukru;
● sok z 1/4 limonki;
● 3 łyżki wody pozostałej z gotowania makaronu;
● ok 40 listków bazylii;
● oliwa z oliwek
Czas przygotowania: 30 minut
W miseczce wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, cukier oraz ¼ bazylii (10 listków). Do tak przyrządzonej marynaty dodać pokrojonego w paski kurczaka, wymieszać i odstawić na co najmniej 20 minut. Na patelni na dużym ogniu rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i dodać posiekany czosnek i papryczki. Smażyć przez ok. 1 minutę aż czosnek zacznie wydobywać swój aromat, ciągle mieszając. Następnie dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć, aż zmieni kolor. Dodać pozostałą bazylię i smażyć na średnim ogniu przez ok 2 minuty. Dodać makaron ugotowany al dente wg przepisu na opakowaniu oraz wodę i sok z limonki. Wymieszać i podawać przyozdobione listkiem bazylii.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.