● 400 gr makaronu z algami morskimi Bartolini;
● 240 g odsączonego tuńczyka;
● 1 średniej wielkości cebula;
● 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku;
● pół pęczka natki kolendry;
● sok z ćwiartki cytryny;
● oliwa z oliwek;
● sól i pieprz
Czas przygotowania: 20 minut
Makaron ugotować al. dente w dużej ilości osolonej wody i odcedzić, odlewając w międzyczasie do osobnego naczynia 1 chochlę wody pozostałej po jego gotowaniu (ok. 100 ml.).
W międzyczasie na chluście oliwy z oliwek zrumienić na patelni czosnek i cebulę. Następnie dodać pieprz, wymieszać całość i smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Następnie wodę odlaną po ugotowaniu makaronu (ok. 100 ml.). Gdy płyn zredukuje się mniej więcej o połowę, dodać na patelnię osączonego tuńczyka, rozdrobnić i doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość dusić na wolnym ogniu przez ok. 5 minut.
Dodać na patelnię makaron, posiekaną kolendrę i odsączony z pestek sok z cytryny. Całość wymieszać i podawać przyozdobione listkiem kolendry.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.