MORSKIE ŚWIDERKI Z MIODEM I KREWETKAMI

Składniki:

400 gr makaronu Bartolini z algami morskimi;
250 gr wybranych krewetek;
3 łyżki stołowe płynnego miodu;
2 średniej wielkości czerwone cebule;
2 ząbki czosnku;
papryczka chilli;
150 ml (1 kieliszek) białego wina;
ser grana padano lub inny wybrany ser dojrzewający;
¼ pęczka natki kolendry;
sok z ½ limonki;
oliwa z oliwek;
sól i pieprz

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis:

Oczyszczone i umyte krewetki bez glazury podsmażyć na chluście oliwy z oliwek do momentu, aż zróżowieją. Zdjąć z patelni i odstawić na bok. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodać wyciśnięty ząbek czosnku, oraz posiekaną papryczkę chilli w ilości odpowiadającej indywidualnym preferencjom. Zrumienić wszystko na dużym ogniu mieszając, doprawić pieprzem, a następnie dodać wino (można zastąpić wo i przemieszać całość. Dodać krewetki i pokrojony w cieniutkie plasterki ząbek czosnku i poddusić wszystko do momentu, aż na patelni pozostanie niewielka ilość płynu. Zmniejszyć ogień i dodać miód, sok z ¼ limonki oraz sól. Całość przemieszać i poddusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie ugotować al dente makaron, odcedzić i dodać od razu do reszty składników. Wymieszać całość i dodać natkę kolendry oraz skropić wszystko sokiem z ¼ limonki. Całość podawać opruszoną cienko startym serem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Powrót