MAKARON Z SEREM PLEŚNIOWYM I KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

Składniki:

ok 200 g makaronu Bartolini
1 duża gruszka
2 małe czerwone cebulki
2 łyżeczki miodu
6 łyżeczek octu balsamicznego
6 łyżeczek masła
garść rukoli
garść orzechów włoskich
40 g sera pleśniowego
świeżo mielony pieprz

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis:

Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do miski. W międzyczasie rozgrzać na patelni 3 łyżeczki masła i dodać pokrojone w piórka obrane cebulki. Smażyć do miękkości na średnim ogniu przez ok. 5 min. Dodać 3 łyżeczki octu balsamicznego, a po ok. minucie łyżeczkę miodu. Mieszać przez kolejną minutę i przełożyć do miski z makaronem. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki I postępować tak samo jak z cebulą. Do miski z makaronem, gruszką I cebulą dodać rozdrobniony ser, umytą i osuszoną rukolę oraz lekko rozdrobnione orzechy włoskie. Wszystko razem wymieszać. Podawać oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Powrót