Makaron gryczany z kurczakiem teriyaki i blanszowanymi warzywami

Składniki:

  • 250 g makaronu gryczanego Bartolini
  • ok 400 g oczyszczonej piersi z kurczaka
  • 6-7 różyczek brokuła
  • 2 małe lub 1 duża marchewka
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • kilka plasterków świeżej papryczki chilli
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • jedna cebulka dymka
  • łyżeczka ziaren sezamu

Czas przygotowania: 20 min

Przepis:

W miseczce mieszamy: miód, sos sojowy, sok z pomarańczy, starty imbir, chilli, olej sezamowy. Dodajemy dokładnie umytego i oczyszczonego kurczaka pokrojonego w ok 2 cm kostkę. Przykrywamy szczelnie (np. folią spożywczą) i marynujemy przez minimum pół godziny. W międzyczasie gotujemy do miękkości różyczki brokuła oraz marchewkę pokrojoną w 2-3 cm kawałki. Odcedzamy i przekładamy do zimnej wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy oczyszczonego z marynaty kurczaka. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż stanie się złocisty (ok 3-4 min.). Zdejmujemy i odkładamy na bok. Na tę samą patelnię wlewamy mieszaninę, w której marynowaliśmy kurczaka. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania, mieszając całość od czasu do czasu. Gdy sos się zagotuje, mieszamy go jeszcze przez ok 1 minutę do momentu, aż stanie się jedwabisty. Następnie zdejmujemy całość z ognia, dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i warzywa, oraz makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Dodajemy łyżkę wody pozostałej po gotowaniu makaronu i całość delikatnie mieszamy.
Serwujemy oprószone ziarnami sezamu oraz pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami chilli i cebulką dymką.

Powrót