Makaron groszkowy ze szparagami w sosie winno-serowym

Składniki:

  • 250 g makaronu Bartolini z zielonego groszku
  • 300 g zielonych szparagów
  • 150 g białych winogron bez pestek
  • 100 g sera pleśniowego typu lazur
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 papryczka chilli
  • 250 ml półsłodkiego białego wina
  • sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 min

Przepis:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli. Smażymy na średnim ogniu przez 1 min. Następnie dodajemy oczyszczone szparagi (umyte, obrane i pozbawione łykowatej końcówki) pokrojone na kawałki długości główki szparaga. Smażymy całość kolejne 2 min. Następnie dolewamy wino i zmniejszamy ogień na nisko-średni. Gotujemy pod przykryciem przez 4-5 min. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente). Gdy szparagi obgotowały nam się w białym winie, podkręcamy ogień na maksymalny poziom, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy wino. Po około 1 min, gdy płyn lekko się zredukuje, dodajemy połowę sera rozdrobnionego na niewielkie kawałki, pokrojone na pół winogrona oraz połowę szczypiorku. Doprawiamy niewielką ilością soli i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Całość gotujemy ciągle mieszając do uzyskania konsystencji sosu (ok. 2 min.). Redukujemy płomień na niski poziom i dodajemy odcedzony makaron oraz 1-2 łyżki wody pozostałej z jego gotowania. Całość delikatnie i dokładnie mieszamy do momentu, aż makaron będzie dokładnie oblepiony sosem. Na wierzch sypiemy pozostały szczypiorek oraz rozdrobniony ser. Podajemy oprószone świeżo mielonym pieprzem.

Powrót