Makaron groszkowy z wędzonym łososiem, kremem porowym i chipsem z boczku

Składniki:

  • 250 g makaronu z zielonego groszku;
  • 120 g wędzonego łososia;
  • 4 cienkie plasterki boczku;
  • 1 duży por;
  • 25 g masła (ok. 2,5 łyżki);
  • 25 g mąki (ok. 2,5 łyżki);
  • 400 ml bulionu warzywnego;
  • 100 ml półsłodkiego białego wina;
  • sok z cytryny;
  • 100 ml śmietanki kremówki;
  • 2 łyżki posiekanej mięty;
  • sól i biały pieprz do smaku

Czas przygotowania: 20 min

Przepis:

Na blasze umieszczamy papier do pieczenia, wykładamy nań plastry boczku i wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy nań dokładnie umyty i obrany por pokrojony w półplasterki. Smażymy na średnim ogniu do momentu, aż zmięknie i stanie się szklisty (ok. 3-4 min.). Podkręcamy ogień i dodajemy wino. Gdy to odparuje do niewielkiej ilości, dodajemy mąkę i całość mieszamy dolewając stopniowo bulion. Gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 10 min. Następnie mieszamy ze śmietanką, sokiem z połowy cytryny i posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 2-3 min.
Tak przygotowany sos mieszamy na patelni z makaronem ugotowanym al dente wg przepisu na opakowaniu. Serwujemy z cieniutkimi płatkami wędzonego łososia oraz wcześniej przygotowanymi chipsami z boczku. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.

Powrót