Lumaconi ze szpinakiem i ricottą zapiekane z sosem monray

Składniki:

  • 300 g makaronu Bartolini
  • 500 g szpinaku
  • 200 g serka ricotta
  • 130 g parmezanu
  • 1 jajko
  • świeżo utarta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki typu 00
  • 20 ml śmietany

Czas przygotowania: 50 min

Przepis:

W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy na średnim ogniu, aż powstanie zasmażka. Dodajemy mleko i mieszamy pozbywając się wszelkich grudek. Dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej, śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy kilka min., po czym dodajemy drobno starty parmezan (ok. 30 g) i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W międzyczasie wkładamy do miseczki 100 g parmezanu, jajko, szpinak i ricottę i ucieramy na jednolitą masę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną mieszaniną nadziewamy makaron obgotowany wcześniej we wrzącej, osolonej wodzie przez ¾ czasu podanego na opakowaniu.
Na dno żaroodpornego naczynia przelewamy ok. 1/3 przygotowanego wcześniej sosu. Układamy nań nadziany uprzednio makaron. Pozostałym sosem delikatnie oblewamy powierzchnię makaronu i wstawiamy na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Tak przygotowane danie serwujemy na talerzach np. w towarzystwie sosu pomidorowego.

Powrót