Czas przygotowania: 50 min
W garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy na średnim ogniu, aż powstanie zasmażka. Dodajemy mleko i mieszamy pozbywając się wszelkich grudek. Dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej, śmietanę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i studzimy kilka min., po czym dodajemy drobno starty parmezan (ok. 30 g) i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W międzyczasie wkładamy do miseczki 100 g parmezanu, jajko, szpinak i ricottę i ucieramy na jednolitą masę, doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną mieszaniną nadziewamy makaron obgotowany wcześniej we wrzącej, osolonej wodzie przez ¾ czasu podanego na opakowaniu.
Na dno żaroodpornego naczynia przelewamy ok. 1/3 przygotowanego wcześniej sosu. Układamy nań nadziany uprzednio makaron. Pozostałym sosem delikatnie oblewamy powierzchnię makaronu i wstawiamy na 20 min. do piekarnika rozgrzanego do 180° C. Tak przygotowane danie serwujemy na talerzach np. w towarzystwie sosu pomidorowego.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.