● 200 gr makaronu kukurydzianego Bartolini;
● ok. 200 gr pomidorków koktajlowych;
● 1 mozzarella odsączona z zalewy (ok 125 gr);
● 1 ząbek czosnku;
● 200 gr drylowanych zielonych oliwek;
● 2 łyżeczki osuszonych kaparów z zalewy;
● 5 posiekanych listów bazylii;
● ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
● 1 łyżka octu winnego;
● 2 łyżeczki musztardy;
● szczyptę suszonej chilli lub pieprzu cayenne;
● pieprz i sól do smaku
Czas przygotowania: 15 minut
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić odlewając do oddzielnego naczynia 1 łyżkę wody pozostałej po jego gotowaniu. 100 gr oliwek, kapary, czosnek, ocet winny, musztardę, oliwę i chilli utrzeć na jednolitą masę, np. w malakserze. Masę i makaron przełożyć do miski, a następnie dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i pozostałe oliwki, oraz mozzarellę porwaną na niewielkie kawałki. Doprawić do smaku pieprzem i niewielką ilością soli. Całość wymieszać i oprószyć posiekanymi listkami bazylii.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.