Krem z dyni z makaronem gryczanym

Składniki:

  • ok. 1,3 kg dyni
  • 1,2 l wywaru warzywnego
  • makaron gryczany – gniazdka
  • ok. 2 szklanek wody
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • 1 duża cebula biała
  • 30 g masła
  • sok z 1/2 limonki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli
  • pieprz i sól do smaku
  • olej z pestek dyni

Czas przygotowania: 20 min

Przepis:

Cebulę i dynię kroimy w średniej wielkości kostkę, a następnie partiami podsmażamy na maśle przez ok. 5 min na średnim ogniu. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy curry, kurkumę i chilli, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż dynia stanie się miękka. Następnie blendujemy zawartość garnka. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietankę kokosową z 5 łyżkami zupy i dolewamy do garnka wraz z sokiem z cytryny. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze przez ok 10 min na wolnym ogniu. Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem gryczanym ugotowanąym wg przepisu na opakowaniu. Przed podaniem skrapiamy olejem z pestek dyni i przybieramy natką pietruszki.

Powrót