Krem pomidorowy z makaronem literko-cyferki

Składniki:

  • makaron Bartolini – literko-cyferki
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 1,3 kg pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 60 gr masła
  • gęsta śmietana na wierzch
  • 10-15 listków bazylii
  • pieprz i sól do smaku

Czas przygotowania: 60 min

Przepis:

Do garnka wrzucamy masło i czekamy, aż się roztopi. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w 1,5 cm kostkę i smażymy przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejne 2 minuty, całość mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w niewielką kostkę pomidory oraz koncentrat. Stopniowo podlewamy całość 400 ml bulionu, mieszając na bieżąco zawartość garnka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy 10 listków bazylii, blendujemy zawartość garnka i podlewamy pozostałym bulionem. Dodajemy cukier, oraz pieprz i sól do smaku. Zostawiamy jeszcze do zagrzania. Podajemy z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu, kleksem śmietany oraz listkami świeżej bazylii.

Powrót