JĘCZMIENNE ŚWIDERKI Z CUKINIĄ

Składniki:

● 400 gr makaronu z młodym jęczmieniem Bartolini;
● 2 średniej wielkości cukinie;
● 200 ml. jogurtu naturalnego;
● 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku;
● ser typu parmezan;
● oliwa z oliwek;
● sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis:

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody i odcedzić, odlewając w międzyczasie do osobnego naczynia 1 chochlę wody pozostałej po ugotowaniu makaronu (ok. 100 ml.).
W międzyczasie na chluście oliwy z oliwek zrumienić na patelni drobno posiekany czosnek, następnie dodać pieprz i wodę odlaną po ugotowaniu makaronu.
Następnie dodać pokrojone w pół-plasterki cukinie i całość dusić na patelni na małym ogniu przez ok 10 min. Dodać jogurt i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron połączyć na patelni z sosem i posypać całość serem.

Powrót