Delikatna sałatka z kolorowym makaronem, mozzarelką i sosem malinowym

Składniki:

  • 250 g makaronu Bartolini – kolorowe świdrzaki
  • 250 g mozzarelli odlanej z zalewy
  • 250 g pomidorków cherry
  • świeża mięta lub rukola
  • oliwa cytrynowa
  • świeżo mielony pieprz
  • malinowy sos balsamiczny (kup gotowy lub zrób sam)                                                                                                                                            -100 g malin świeżych lub mrożonych                                                                                                                                                                      -80 ml octu balsamicznego                                                                                                                                                                                     -ok. 4 łyżeczki miodu

Czas przygotowania: 10 min + ewentualny czas na przygotowanie sosu (30 min)

Przepis:

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy oliwą cytrynową.

Gdy przestygnie łączymy w miseczce z pokrojonymi na pół pomidorkami, mozzarellą porwaną na kawałki wielkości kęsa oraz świeżą miętą lub rukolą. Całość mieszamy i oprószamy niewielką ilością pieprzu. Sałatkę podajemy na zimno skropioną malinowym sosem.

Malinowy sos: Do rondelka przekładamy maliny, ocet i 2 łyżeczki miodu. Gotujemy na dużym ogniu do momentu, aż maliny zaczną się rozpadać, a płyn zredukuje się o ponad połowę. Tak przygotowany płyn przecieramy przez sitko rozprowadzamy stopniowo z miodem do uzyskania konsystencji, w której płyn będzie ściekał z łyżki cienką stróżką. Tak przygotowany dressing odstawiamy do przestygnięcia na co najmniej 20 min

Powrót