Czas przygotowania: 10 min + ewentualny czas na przygotowanie sosu (30 min)
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy oliwą cytrynową.
Gdy przestygnie łączymy w miseczce z pokrojonymi na pół pomidorkami, mozzarellą porwaną na kawałki wielkości kęsa oraz świeżą miętą lub rukolą. Całość mieszamy i oprószamy niewielką ilością pieprzu. Sałatkę podajemy na zimno skropioną malinowym sosem.
Malinowy sos: Do rondelka przekładamy maliny, ocet i 2 łyżeczki miodu. Gotujemy na dużym ogniu do momentu, aż maliny zaczną się rozpadać, a płyn zredukuje się o ponad połowę. Tak przygotowany płyn przecieramy przez sitko rozprowadzamy stopniowo z miodem do uzyskania konsystencji, w której płyn będzie ściekał z łyżki cienką stróżką. Tak przygotowany dressing odstawiamy do przestygnięcia na co najmniej 20 min
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.