Conchiglioni zapiekane z ragu bolognese

Składniki:

  • 300 g makaronu Bartolini
  • 150 g twardego sera żółtego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • kieliszek czerwonego wina
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kopiasta łyżeczka sproszkowanego oregano
  • kopiasta łyżeczka suszonej bazylii
  • świeżo utarta gałka muszkatołowa
  • cukier, sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 50 min

Przepis:

W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy drobno pokrojone cebulę i marchewkę. Smażymy przez ok. 3 min. na średnim ogniu po czym dodajemy posiekany czosnek. Gdy się zrumieni dodajemy passatę, bazylię i oregano. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, cukrem i niewielką ilością gałki muszkatołowej.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i dodajemy mięso. Smażymy na średnim ogniu mieszając, aż mięso będzie całkowicie rozdrobnione i podduszone. Podlewamy winem, a gdy to odparuje dodajemy 1/3 wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z połową drobno startego sera. Tak przygotowaną mieszaniną nadziewamy makaron, który obgotowaliśmy wcześniej we wrzącej, osolonej wodzie przez ¾ czasu podanego na opakowaniu.
Na dno żaroodpornego naczynia przelewamy ok. 1/3 sosu pomidorowego i układamy nań nadziany makaron. Pozostałym sosem delikatnie oblewamy powierzchnię makaronu. Całość hojnie oprószamy drobno startym serem i wstawiamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Zapiekankę serwujemy na talerzykach oprószoną świeżo mielonym pieprzem.

Powrót