Czas przygotowania: 25 min
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka. Smażymy na średnim ogniu aż stanie się szklista. Dodajemy ocet winny i mieszamy. Gdy ocet lekko się zredukuje dodajemy miód. Cebulę mieszamy przez ok 1 min. i odkładamy do miski.
Na oddzielną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy posiekane: czosnek i chilli. Smażymy przez ok 2 min. na średnim ogniu, aż czosnek się zacznie wydobywać swój aromat. Dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę, cukier oraz pieprz i sól. Po 2 min. dodajemy passatę oraz oregano. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Jeżeli sos będzie w tym czasie lekko przywierać do patelni, dodajemy trochę wody z gotującego się makaronu.
Przyprawiamy pieprzem i solą, po czym łączymy na patelni z makaronem ugotowanym al dente według przepisu na opakowaniu, dodając łyżkę wody pozostałej po jego gotowaniu. Dodajemy wcześniej karmelizowaną cebulę i serwujemy z porwaną na nieduże kawałki szynką oraz cienkimi płatkami sera.
Realizacja @humans.zone | Copyright © 2024 TABIT Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone.