Calamarata z szynką parmeńską i sosem ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 300 g makaronu Bartolini
  • 100 g długo dojrzewającej szynki
  • 3 duże pomidory
  • 1 duża biała cebula
  • 5 niedużych ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • płaska łyżka suszonego oregano
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • twardy ser długo dojrzewający (np. parmezan)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól i cukier do smaku

Czas przygotowania: 25 min

Przepis:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulkę pokrojoną w piórka. Smażymy na średnim ogniu aż stanie się szklista. Dodajemy ocet winny i mieszamy. Gdy ocet lekko się zredukuje dodajemy miód. Cebulę mieszamy przez ok 1 min. i odkładamy do miski.
Na oddzielną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy posiekane: czosnek i chilli. Smażymy przez ok 2 min. na średnim ogniu, aż czosnek się zacznie wydobywać swój aromat. Dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę, cukier oraz pieprz i sól. Po 2 min. dodajemy passatę oraz oregano. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 min., mieszając od czasu do czasu. Jeżeli sos będzie w tym czasie lekko przywierać do patelni, dodajemy trochę wody z gotującego się makaronu.
Przyprawiamy pieprzem i solą, po czym łączymy na patelni z makaronem ugotowanym al dente według przepisu na opakowaniu, dodając łyżkę wody pozostałej po jego gotowaniu. Dodajemy wcześniej karmelizowaną cebulę i serwujemy z porwaną na nieduże kawałki szynką oraz cienkimi płatkami sera.

Powrót