8-jajeczne tagliatelle z sosem podgrzybkowo-śmietanowym

Składniki:

  • 250 g makaronu Bartolini – tagliatelle
  • 250 g świeżych podgrzybków
  • 250 ml śmietany kremówki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek tłuszczu (masła klarowanego lub po 3 łyżki masła i oliwy z oliwek)
  • 100 ml białego wina
  • łyżka zielonego pieprzu marynowanego
  • parmezan lub inny twardy ser dojrzewający
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Czas przygotowania: 30 min

Przepis:

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli (ok 3-4 min.). Zdejmujemy i odstawiamy cebulkę do oddzielnej miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz i dodajemy przepołowione ząbki czosnku. Smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż czosnek zacznie uwalniać swój aromat (ok. 3 min.). Zdejmujemy czosnek z patelni i dodajemy nań oczyszczone grzyby oraz zmiażdżone i drobno posiekane ziarna zielonego pieprzu. Smażymy na średnim ogniu przez 5-6 min. Podlewamy całość białym winem. Gdy płyn zredukuje się do niewielkiej ilości dodajemy śmietankę, szczyptę soli, połowę posiekanej pietruszki oraz 2-3 łyżki drobno startego sera. Gotujemy przez kolejne 5 min., doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z wcześniej przygotowaną cebulą i czosnkiem, oraz makaronem ugotowanym al dente wg przepisu na opakowaniu, dodając łyżkę wody pozostałej po jego gotowaniu. Serwujemy oprószone posiekaną natką pietruszki, świeżo mielonym pieprzem oraz dużymi wiórkami sera.

Powrót